Nederlandse Vereniging van PAD Alumni © 2014

Nieuws

Volgende bijeenkomst:

Datum volgt

Activiteiten

Voorjaars- en najaarsbijeenkomst

Het bestuur organiseert twee keer per jaar - in het voorjaar en in het najaar - een bijeenkomst. De voorjaarsbijeenkomst start met een korte Algemene Ledenvergadering. Vervolgens vinden er twee tot drie lezingen van leden plaats. De lezingen hebben betrekking op hun baan en carrière, een bijzondere interesse of hobby. Het doel van deze lezingen is om alumni te laten ervaren wat andere alumni in het dagelijks leven zoal doen en hen mogelijk nieuwe inzichten op te laten doen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een informele borrel. Tijdens de borrel bestaat de gelegenheid om - onder het genot van een hapje en drankje - bij te praten met jaargenoten, contact te leggen met andere alumni of te netwerken. De bijeenkomsten vinden doorgaans plaats op de Duitse Ambassade in Den Haag.


Lezingen van leden worden aangevuld met bijdragen van externe sprekers, zoals:

2011 Anthonya Visser

2012 Lars Gutheil, Jörg Kretschmer, Nicole Colin, Sybrand van Hulst

2013 Frits Bolkestein, Arno Brok, Thomas Klemens, Rüdiger Haude, Karl-Heinz Lambertz, Christiane Vaeßen, Fernand Jadoul

2014 Ludy Geut, Felix Rottenberg, Karin van den Broeke

2015 Jan Peter Balkenende, Wouter Meijer, Ben van de Hoeven, Lizeth Schellekens

2016 Joep Schenk, Martijn Lak, Kees van Paridon

2017 Thom de Graaf, Kees de Vries

2018 Rob Hoogland

NVPA Oranjereis

Van vrijdag 24 tot zondag 26 april 2015 bezochten de NVPA de historische Hessische stadjes Wetzlar, Braunfels en Dillenburg. Passend, aangezien slot Dillenburg de geboorteplaats van de Vader des Vaderlands, prins Willem van Oranje is! Na de aankomst op vrijdag in Wetzlar hebben wij gegeten bij de Ratsschänke en volgde een stadsrondleiding langs de vele vakwerkhuizen en de Dom die opgebouwd is uit drie verschillende bouwstijlen -afhankelijk van de tijdsgeest en het budget van de stad Wetzlar. De avond werd afgesloten met typisch biertje. De volgende dag werd het slot in Braunfels bezocht waar we de (familie)wapens uit de vroege middeleeuwen en een indrukwekkende kunstverzameling mochten aanschouwen. Dit werd gevolgd door een 14 km lange kanotocht over de Lahn. Een drietal sluizen werd overwonnen en na het bezichtigen van een stoomtrein gingen wij weer terug naar Wetzlar. Ook nu werd er voortreffelijk gegeten bij La Piazza. Hiernaar was er gelegenheid om nog een biertje te pakken en Wetzlar bij nacht te ontdekken. Zondagmorgen gingen we -velen met passend oranje accenten- dan naar Slot Dillenburg. Van de geboorteplaats van Willem van Oranje staat alleen nog de indrukwekkende Wilzhelmsturm overeind. De rest van de burcht is afgebroken, en met het puin zijn de imposante verdedigingswerken begraven. Zo bevindt zich nu ondergronds een indrukwekkend gangenstelsel, de kazematten van Slot Dillenburg. Helemaal bijgelegen in de geschiedenis van ons Koningshuis, konden wij na een voedzame lunch weer terugkeren naar Nederland: keurig op tijd voor Koningsnacht en Koningsdag 2015!

Klik op de foto voor de hoge resolutieversie.

NVPA Münsterreis

Van vrijdag 30 mei tot en met 1 juni 2014 spendeerden ongeveer 15 NVPA’ers hun weekend in Münster. Een klein groepje, maar het enthousiasme was er niet minder om! Vrijdag vanaf 17 uur arriveerde iedereen in het hotel, de meesten met de auto, sommigen ondernamen de hachelijke reis met het boemeltreintje en enkelen kwamen zelfs met de fiets! Overigens klinkt dat laatste bewonderenswaardiger dan het is, aangezien Jurrien en Sandra op dat moment in Münster woonden.


Op vrijdagavond stond er eerst een Licht- und Schattenführung op het programma. Een verklede jongedame liet ons de stad zien en vertelde alles over de geschiedenis van Münster. Ze maakte er met behulp van een beetje theater een spannend en origineel verhaal van.


De volgende ochtend kregen we een interessante rondleiding door de Dom en daarna had iedereen ruim twee uur vrije tijd om naar eigen inzicht in te vullen. De reiscommissie had een lijstje met musea samengesteld, maar je kon ook gaan winkelen of over de markt wandelen. ’s Middags gingen we naar de must see van Münster: de Friedenssaal in het Rathaus. Hier is in 1648 de Vrede van Münster ondertekend. De middag werd afgesloten met een bezoek aan het Haus der Niederlande, waar de ontwikkeling van de Nederlands-Duitse betrekkingen gedurende de afgelopen decennia helder uiteen werd gezet in een presentatie.


Op zondag zaten de meesten van ons inmiddels ietwat slaperig aan het ontbijt. Dat was ook niet zo raar na twee avonden / nachten lang het bruisende nachtleven van Münster ontdekt te hebben. Tijdens een tocht met een rondvaartboot over de Aasee konden mensen even uitrusten, maar niet voor lang, want de boot voer naar het Mühlenhof-Freilichtmuseum, het LWL-Museum für Naturkunde en naar de dierentuin van Münster (met Pferdemuseum). Ook ditmaal konden we zelf kiezen wat we gingen bezoeken: voor elk wat wils dus. Na een aantal uur in een museum of in de dierentuin gespendeerd te hebben sloten we ons weekend in Münster af met een lunch in een restaurant met uitzicht op de Aasee. Het NVPA-weekend was wederom geweldig en daarom veel te snel voorbij gevlogen, maar er zat niets anders op: ab nach Hause!


Euregioweekend

Op zaterdag 13 en zondag 14 april 2013 vond het Euregioweekend plaats in Maastricht in Aken. Zaterdagochtend om 10.00 uur verzamelden ongeveer vijfentwintig enthousiaste leden zich in de ‘School of Business and Economics’ in Maastricht voor een symposium over de Euregio in de volle breedte. Na een lekker stuk Limburgse vlaai beet Arie van de Lugt, zelf alumnus en als senior lecturer werkzaam aan Maastricht University, het spits af met een interactieve lezing over stereotypen. Daarna vertelde Thomas Clemens, partner bij Stellwerk BV, over de problematiek van en de lobby bij grensoverschrijdend (OV)-vervoer in de Euregio Maas-Rijn. Na een verrukkelijke lunch en een lekkere zonnestraal werd het programma vervolgd met een lezing van Rüdiger Haude, historicus, getiteld ‘Veränderungen in der Wahrnehmung der Grenze und der Grenzregio’. De keynote van de dag werd verzorgd door Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitstalige gemeenschap in België. Hij maakte – in navolging van Thomas Clemens eerder op de dag – duidelijk dat (succesvol) grensoverschrijdend samenwerken een kwestie is van ‘dürfen, können en wollen’. Na een kort woord van honorair consuls Christiane Vaeßen (Nederland) en Fernand Jadoul (Luxemburg) volgde een paneldiscussie tussen de aanwezige leden, de beide consuls en de minister-president. We sloten ons bezoek aan Maastricht af met een gezellige borrel op het Vrijthof. Vervolgens verplaatsten we ons per auto naar het nabijgelegen Aken. Daar genoten we van een heerlijk driegangendiner en een goed glas wijn bij een Italiaans restaurant. De dag werd – voor de een wat later dan voor de ander – met een biertje afgesloten in de ‘Domkeller’.

Na een uitgebreid ontbijtbuffet op zondagochtend werden we onder begeleiding van een enthousiaste en kundige gids door het centrum van Aken geleid. We brachten onder meer een bezoek aan de Dom en proefden een van de lokale koekspecialiteiten, de ‘Printen’. We verlieten Aken rond de middag en ‘machten uns auf den Weg’ naar het Drielandenpunt in Vaals. Na een gezamenlijke lunch en de nodige zonnestralen vanuit de uitkijktoren keerde iedereen weer huiswaarts. Wederom een zeer geslaagd, leerzaam en gezellig uitje!

Wijnreis

In het weekend van 11 tot en met 13 mei 2012 maakten 20 leden van de vereniging een heuse 'Weinreise' naar het knusse Guntersblum in Duitsland. Na een smaakvol 'Winzerbuffet' op vrijdagavond volgde een wijnproeverij onder leiding van Alexander Baumann, de wijnboer. De wijn vloeide rijkelijk en iedereen hield zijn of haar beoordeling van de wijnen nauwkeurig bij. Na een gezellig ontbijt op zaterdagochtend maakten we een 'Traktorfahrt' door de wijnvelden. Er werden diverse tussenstops gemaakt, onder meer in het pittoreske Oppenheim, waar we ons 'Mittagsessen' nuttigden. De reis werd vervolgens voortgezet naar Nierstein. In Nierstein maakten we een panoramawandeling onder leiding van de vrouw van de wijnboer. Met het wijnglas in de hand werden we voorgelicht over diverse aspecten die met wijnbouw te maken hebben. Tussendoor probeerden we nog enkele nieuwe wijnen. De zaterdag werd afgesloten met een diner in het hotel en aansluitend een borrel. Tijdens het diner vulde iedereen de wijnbestellijst in. Zondagochtend werden de auto's volgeladen met de bestelde flessen wijn en namen we afscheid van de familie Baumann. Vervolgens gingen we op weg naar de Landeshauptstadt Mainz. Onder leiding van de ouders van Alexander, de wijnboer, hebben we Mainz verkend. Na de lunch, die voor de meesten bestond uit een 'Currywurst' dan wel 'Bratwurst', stapten we de auto's weer in, op weg terug naar Nederland. We kijken terug op een geweldig leuke en leerzame reis en danken de familie Baumann voor de gastvrijheid!